Όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά, Oruc Reis, εμβόλιο, σχολεία και οικονομία


Όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες» είπε για να προσθέσει.

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.

Σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τα ελληνοτουρκικά, τις κυρώσεις και το γιατί θεωρεί ότι έγινε η αποχώρηση του Oruc Reis, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».

Τόνισε ακόμη πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».

Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από τους έμπειρους διαπραγματευτές.

«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε. Αλλά και ότι επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει. «Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας», είπε.

Σχολίασε επίσης ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα». Επεσήμανε όμως και ότι το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.

«Θα έχουμε εμβόλια για τον κορονοϊό»

Για την πανδημία, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε την αισιοδοξία «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών»

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά. Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.  Γι’ αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.

Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».

«Από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας»

Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό»

Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. «Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.
Πολύ θετική ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» – Καμία έξωση

«Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα.

Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

Δείτε την μετάδοση της συνέντευξης Τύπου:

 • Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, την μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις
 • Η εκτίμηση ήταν ότι θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης στο εξάμηνο.
 • Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη.
 • Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. Μια ύφεση της τάξης του  8-9% αν αυτή θα είναι τελικά η ετήσια ύφεση θα έχει προφανώς πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις για την οικονομία αλλά τονίζω ότι αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση.
 • Για Oruc Reis: Η επιστροφή του (στην Αττάλεια)  είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, ελπίζω να έχει συνέχεια. Ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία αλλά σε κλίμα ειρήνης χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. (…) Η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
 • Εφόσον δούμε δείγματα γραφής από την Τουρκία η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο.
 • Εάν υπάρξουν ενδείξεις πραγματικής αποκλιμάκωσης εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα καθίσει στο τραπέζι – Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις συμμαχίες μας κι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.
 • Τώρα είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση – Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα. 
 • Το πρόγραμμα (σ.σ για εξοπλιστικά) που ανακοίνωσα χθες είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο όμως εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Και είναι ένα πρόγραμμα ολιστικό.
 • Κάνουμε κάποιες σημαντικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναγνωρίζουμε όμως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο αεροπλάνα και πλοία αλλά και το προσωπικό.
 • Σε σχέση με τα αεροσκάφη Rafale αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000. Θα αποσυρθούν αυτά και θα αποκτηθούν νέα. Έξι από αυτά θα είναι καινούργια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία. Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας και πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022 με την πλήρη απόκτηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας καινούργια μοίρας Rafale σε συνδυασμό με τα προχωρημένα οπλικά συστήματα που μπορεί να φέρει.
 • Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώσαμε είναι φιλόδοξο αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας – Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις – 15 .000 προσλήψεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
 • Δεν είμαι σε θέση να κοστολογήσω τις αμυντικές δαπάνες στο Ναυτικό – Έχουν γίνει συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και λέμε ότι σε βάθος 10ετίας έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα
 • ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ: Εδώ και μία δεκαετία, γιατί τα χρόνια της κρίσης δεν έγιναν ουσιαστικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικά στο Ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητο μεσοπρόθεσμα να ενισχύσουμε το στόλο μας. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου καθώς και με την αναβάθμιση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
 • Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την υπογραφή συμφωνίας με τη Γαλλία. Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής υπάρχει και στην ΕΕ. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί.
 • Ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι γιατί οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας. Ξέρω ότι είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να την φοράμε όλη μέρα. Ζητώ όμως από όλους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις.
 • Για τα παγούρια άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια αλλά είναι μια σημαντική κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με πολλαπλά μηνύματα
 • Για το άνοιγμα των σχολείων και την προετοιμασία για κορωνοϊό: Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.
 • Έχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα για να ανοίξουν αύριο τα σχολεία – Κάνω έκκληση προς όλους να χρησιμοποιούν μάσκες και για τα παιδιά – Αυτό μας λένε οι ειδικοί και ζητώ από όλους να ακολουθήσουν αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι προς όφελος όλων
 • Θα υπάρχουν προσαρμογές. Π.χ. μόλις πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως λόγω επιδημιολογικού φορτίου. Είναι λογικό.
 • Σχετικά με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα σε όλο τον κόσμο και αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία (…) τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα απ’ ότι στο πρώτο. Και σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι. Ο μηχανισμός μας έχει ενισχυθεί.
 • Τα μικρά παιδιά βλέπουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθήσουν.
 • Η μάσκα είναι η μόνη μας επιλογή καθώς δεν είχαμε τη δυνατότητα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ώστε να μην τις χρειαζόμαστε.
 • Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν.
 • Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό μπροστά στα τεστ ανίχνευσης του ιού – Κάνουμε πάρα πολλά τεστ και έχουμε προσθέσει και τα τεστ αντιγόνων ώστε σε 15 λεπτά να έχουμε έγκυρα αποτελέσματα – Τα εφαρμόζουμε ήδη στη Λέσβο.
 • Το μήνυμά μου στους λίγους συμπολίτες μας που έχουν αμφιβολίες τους λέω οτι ο ιός είναι πραγματικότητα και στοιχίζει ζωές – Έχω ευθύνη να αντικρούσω όλα τα σενάρια συνωμοσίας. 
 • Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης σε πολλές ομάδες αλλά όχι στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί στόχος μας είναι η στήριξη του ιδιωτικού τομέα που έχει πληγεί περισσότερο – Παραμένει στόχος μας η μόνιμη κατάργησή της. 
 • H Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης.
 • Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης  κυβέρνησης – Εμείς ακολουθούμε μια άλλη πολιτική – Αυτό το πρόβλημα η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.
 • Αυτό που έγινε μέσα στην τραγωδία πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία -Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει  την Ελλάδα με συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις – πρέπει αν δημιουργήσουμε στη Λέσβο μια μόνιμη δομή που δεν θα έχει τα προβλήματα της Μόριας.
 • Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές κυβερνήσεις για το πώς αυτά τα παιδιά θα κατανεμηθούν γρήγορα σε ευρωπαϊκές χώρες. Μίλησα με την κ.Μέρκελ για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες.
 • Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία. Ζήτησα σε αυτό το κέντρο να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ
 • Μου δίνεται η δυνατότητα να απαντήσω σε μία παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Πρώτον, ως προς την ενημέρωση της αντιπολίτευσης, είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Τσίπρα που πρώτος έσπευσε να σηκώσει αυτό το θέμα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε κάνει στη Βουλή όπως υπήρξε και άμεση ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από τη διπλωματική μου σύμβουλο κ. Σουρανή μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός να ενημερώνει κανένα στην αντιπολίτευση και πάντως όχι εμένα για το τι συζήτησε με τον κ. Ερντογάν όταν βρεθήκανε οι δύο τους για σχεδόν δύο ώρες. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη ως προς το βαθμό ενημέρωσης της αντιπολίτευσης. Αυτό που περιέγραψα στα Αγγλικά ως «Written understanding» μία γραπτή κατανόηση δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή κατανόηση , τα πρακτικά μίας κατ’ αρχήν συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο. Δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση συμφωνία Διεθνή όπως άκουσα κάποια πρωτοφανή πράγματα ότι δεσμεύσαμε τη χώρα χωρίς να ενημερώσουμε κανένα. Ήταν η γραπτή αποτύπωση μίας προφορικής συμφωνίας. Τα πρακτικά με άλλα λόγια που κρατήθηκαν από αυτή τη συνάντηση για να υπάρχει αποτυπωμένο στο χαρτί τι συμφωνήθηκε. Αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε. Όχι με δικιά μας υπαιτιότητα. Και έτσι δυστυχώς φτάσαμε στην κλιμάκωση. Επομένως μακριά οποιαδήποτε φιλολογία περί μυστικής διπλωματίας.  
 • Το κράτος ήταν και παραμένει παρόν στην τραγωδία – Ο προσωρινός καταυλισμός θα λειτουργεί με καλύτερα μέσα απ’ ότι αυτή που καταστράφηκε – Θα υπάρξει στο νησί μόνιμο κέντρο ταυτοποίησης. 
 • Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια – Ζήτησα από την Ευρώπη στη διαχείριση του νέου κέντρου να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή η ΕΕ 
 • Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων – Έχουμε επικοινωνία με Merkel και Macron και η Γερμανία θα  βοηθήσει ώστε να ενοποιηθούν οικογένειες μεταναστών. 
 • Η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη στα νησιά εάν δεν είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές που μειώθηκαν κατά 64-90% τους τελευταίους μήνες – Η θάλασσα έχει σύνορα και φυλάσσονται. 
 • Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι η μόνη συμφωνία που μπορούμε να κάνουμε με την Τουρκία – Το δίκαιο της θάλασσας είναι ξεκάθαρο και δεν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία με κάποιος που κάνει μεμονωμένες κινήσεις.
 • Εφόσον η αποκλιμάκωση έχει συνέχεια είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο από εκεί που σταμάτησαν το 2016. Τις θαλάσσιες ζώνες – Θα πρέπει φυσικά να συναντηθούμε με τον Ερντογάν και δεν είμαι αρνητικός – Θα πρέπει όμως να υπάρχει εμπιστοσύνη.
 • Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στην εξωτερική πολιτική και είναι πλέον ξεκάθαρο από πλευράς μας ποια είναι η πολιτική μας – Θα πρέπει όμως να αφήνουμε έξω από την εσωτερική αντιπαράθεση τα εθνικά θέματα
 • Είναι δεδομένη η πρόθεσή μου να ξεκινήσω διάλογο με την Τουρκία, το περιεχόμενο θα κανονιστεί -Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν έριξε λάδι στη φωτιά στις μεταξύ μας σχέσεις – Κάναμε μια καλή διπλωματία αυτό το διάστημα και χτίσαμε συμμαχίες με κράτη του Αραβικού κόσμου.
 • Δείξαμε την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και κάναμε σαφές ότι δεν παίζουμε αυτό το παιχνίδι της έντασης.
 • Το πρόγραμμα γέφυρα είχε μεγάλη ανταπόκριση και είμαστε σε θέση αν το ενισχύσουμε εάν χρειαστεί.
 • Το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 200 δισ ευρώ- Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο – Δεν θα γίνει όμως καμία έξωση και αυτός είναι ο σκοπός αυτού του προγράμματος.
 • Θα γίνονται πλειστηριασμοί αλλά όχι πρώτης κατοικίας.
 • Έχουμε μια ιδιαίτερη φροντίδα για την πρώτη κατοικία – Επεκτείναμε το πρόγραμμα προστασίας της που είχε λήξει.
 • Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλια κι όχι μόνο ένα, για τον κορωνοϊό – Θα έχουμε και αρκετές ποσότητες γιατί η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια αγοράς και θα λάβουμε τον απαραίτητο αριθμό -Θα είναι δωρεάν  για όλους.
 • Όλες οι εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαιο τιμής ότι κανένα εμβόλιο δεν θα κυκλοφορήσει στην αγορά εάν δεν είναι ασφαλές.
 • Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό γιατί πρέπει όλοι να το κάνουμε – Εάν χρειαστεί θα το κάνω πρώτος εγώ και η οικογένεια μου
 • Αν πάλι υπάρξουν καθυστερήσεις στην παρασκευή ασφαλούς εμβολίου θα λάβουμε και τότε τα απαραίτητα μέτρα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *