Τα 78 έφτασαν τα νέα κρούσματα στην χώρα – 821 συνολικά – 22 οι νεκροί

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε τους 22 νεκρούς από τον κορωνοϊό στην καθιερωμένη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. 

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τους 22, την ίδια στιγμή που τα νέα κρούσματα είναι 78 και προστέθηκαν στα υπόλοιπα, το σύνολο των οποίων είναι 821.

«Πάνω από 440.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 19.700 επιβεβαιωμένους θανάτους», είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«78 νέα κρούσματα στη χώρα μας. Συνολικός αριθμός είναι 821 κρούσματα. 134 συμπολίτες νοσηλεύονται, στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες, στο 60%. 53 είναι διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε συνολικά 22 θανάτους. Οι 21 από τους 22 είχαν υποκείμενα νοσήματα. Πάνω από 10.000 τεστ συνολικά έχουν γίνει. 

Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγειρίας είναι κύριοι χώροι που δεν θέλουμε να εισχωρήσει κανένα ύποπτο περιστατικό», τόνισε και πρόσθεσε:

 «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε επαφή με ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια μας, παρά μόνο για βοήθεια. Να φροντίζει ένας τα ηλικιωμένα άτομα. Ο ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία. Για αυτούς που μένουν στο σπίτι και θα περάσουν την νόσο ελαφρά, θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα μένετε μόνο εσείς. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Διαφορετικό δωμάτιο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους. Μάσκα από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν δεν υπάρχει μάσκα ένα μαντήλι που θα πλυθεί μετά σε υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή στις επαφές με αντικείμενα του αρρώστου. Λερωμένα ρούχα, σκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο. Πάντα προσεκτικό πλύσιμο των χεριών».

 «Για εκείνους που νοσούν ελαφρά η παραμονή στο σπίτι για 10 μέρες τουλάχιστον είναι απαραίτητη. Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται ύποπτα και πρέπει να μένουν σπίτι για 14 ημέρες. Σήμερα ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωϊκές συμπεριφορές. Κοινός αγώνας απέναντι στον κοινό εχθρό».

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ’ αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.

«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου στη Θράκη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε καραντίνα για τα χωριά του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη. 

 «Δίνουμε τη δική μας μάχη σεβόμενοι τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Σχετικά με εκείνους που φροντίζουν ζώα. Για κάποιον που φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου του, θα πρέπει να αναλάβουν κάποιοι άλλοι τα ζώα του, να συννενοηθεί με κάποια φιλοζωϊκή ή τον δήμο της περιοχής που είναι τα ζώα.

Μέσα τις επόμενες ώρες δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης, όπως η τύπου Α’ για εκείνους που έχουν αναλάβει τη σύτηση αδέσποτων ζώων στον δήμο τους».

Για τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία: «Όλοι ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, πρώτα οι θετικοί στον κορωνοϊό και μετά οι αρνητικοί. 30 άτομα που δεν νοσούσαν από το ξενοδοχείο και ενημέρωσαν τον τόπο που θα συνεχίσουν την απομόνωση για τις επόμενες 12 μέρες».

«Από αύριο αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε εκείνους που είναι σε καραντίνα».

 «Εννέα άτομα στην Ξάνθη τις τελευταίες έξι μέρες βρέθηκαν θετικοί. Από τις 6 το απόγευμα κηρύχθηκε σε έκτακτη κατάσταση και καραντίνα η κοινότητα Εχίνου στη Θράκη και επιβλήθηκε προσωρινός αποκλεισμός». 

«Καλούμε τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλότατος».

Για το αν η καραντίνα θα ξεπεράσει την ημερομηνία που έχει οριστεί: «Μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε την κατάσταση. Όταν έρθει η 6η Απριλίου θα πράξουμε αναλόγως».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *