Σύσκεψη και κατευθύνσεις για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρχίζει η διαβούλευση

Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, σε συνδυασμό και με τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι το ύψος των χρηματοδοτήσεων που η Περιφέρεια εξασφάλισε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 388.165.465 ευρώ -πάνω από 100.000.000 ευρώ περισσότερα από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου Προγράμματος-, ωστόσο εκτιμάται ότι το τελικό ποσόν ενδεχομένως και να διπλασιαστεί, μέσω της υπερδέσμευσης.

“Εδωσα εντολή να ξεκινήσει επίσημα και η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προτιθέμεθα να είναι εξαντλητική” τόνισε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι στην διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι δήμοι, οι αναπτυξιακές, τα Επιμελητήρια, και εν γένει οι φορείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Περιφέρειας.

Οπως διευκρινίστηκε, περί τα 100 με 120 εκ. ευρώ προορίζονται για ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και ΣΒΑΑ (Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), ακόμα 100 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις και έργα, ενώ το υπόλοιπο της πίστωσης αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

“Η Περιφέρεια θα έχει την στρατηγική και πολιτική ευθύνη για όλα” πρόσθεσε ο Π. Νίκας και προσδιόρισε ότι η κατεύθυνση είναι πως ΣΒΑΑ θα υλοποιηθούν στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας (τις 5 πρωτεύουσες και το Αργος), ενώ οι ΟΧΕ θα αφορούν τον πολιτισμό, κι ακόμα τις περιοχές της Μάνης και του Ταϋγέτου.

“Όλα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία προφανώς θα περάσει και σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και Δημοτικών Συμβουλίων” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Θετική αντιμετώπιση της Κομισιόν για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε φυσικό αέριο και σιδηρόδρομο

Οι εργώδεις προσπάθειες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, των συνεργατών του και των υπηρεσιών της Περιφέρειας κατέστησαν δυνατό να εξασφαλιστεί, όπως προκύπτει, η σύμφωνη γνώµη των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίσηµη υποβολή της πρότασης αναθεώρησης του ΕΠ Πελοπόννησος, η οποία περιλαµβάνει το δίκτυο του δημόσιου φορέα φυσικού αερίου στις µεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη βελτίωση / εκσυγχρονισμό της σιδηροδροµικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο.

Με την επίσηµη υποβολή της πρότασης αναθεώρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος θα ξεκινήσει τις ενέργειες για την ένταξη στο Πρόγραμμα αυτών των σηµαντικών έργων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ θα εξελίσσονται οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης της αναθεώρησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ικανοποιημένος από την διαφαινόμενη εξέλιξη δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα μέλη της εν λόγω Διεύθυνσης της Ε.Ε.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *