Προειδοποίηση από ΗΠΑ: Εάν η Τουρκία πράγματι εκτόξευσε τους S-400, θα υποστεί τις συνέπειες

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυστηρό μήνυμα σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν για εκτόξευση πυραύλων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα από την Τουρκία, στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Εκτοξεύτηκαν τρεις πύραυλοι στη Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS που επικαλείται στρατιωτική- διπλωματική πηγή, η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις από τους εν λόγω πυραύλους.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η εν λόγω πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο

Ανακοινώσεις σχετικά με τον περιορισμό της εναέριας και της θαλάσσιας δραστηριότητας στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας εξέδωσε νωρίτερα η Τουρκία, προκειμένου σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνει δοκιμαστικές βολές των S-400, του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας.

Ειδικότερα, η τουρκική NOTAM δεσμεύει μια περιοχή κοντά στην πόλη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, για μια δοκιμή ραντάρ και ίσως δοκιμαστικές βολές που θα διαρκέσουν 6 ώρες την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Η NOTAM συστήνει σε αεροσκάφη να αποφύγουν τις πτήσεις στη δεσμευμένη περιοχή, σε υψόμετρο έως 200 χιλιάδες πόδια. Σύμφωνα με NAVTEX η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνει στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου S-400 μονάδες μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη Σινώπη.

Όπως αναφέρει το «Reuters», οι δοκιμαστικές βολές των S-400 θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αντιταχθεί έντονα στην προμήθεια του ρωσικού συστήματος από την τουρκική κυβέρνηση και την ενεργοποίησή του, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά πρότυπα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει από πέρυσι τις παραδόσεις μαχητικών F-35 στην Τουρκία και απομακρύνουν σταδιακά την τουρκική πολεμική βιομηχανία από το πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους, αντιδρώντας στην παραλαβή του S-400.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, χαρακτήρισε ως ατυχή την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400. «Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν» είχε πει χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *