Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Χαρίτση-Αραχωβίτη στην περιοδεία τους στην Μεσσηνία με παραγωγικούς φορείς

Την κυβέρνηση για τη στάση της στα αγροτικά ζητήματα επέκριναν χθες ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη Τύπου στη Μεσσήνη.

Παράλληλα έκαναν λόγο για πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

“Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και συντάσσεται με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στα αγροτικά ζητήματα” τόνισε αρχικά ο Σταύρος Αραχωβίτης και παρατήρησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαλύσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις και το θεσμό των λαϊκών αγορών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε. Σημείωσε ότι θέλει να οδηγήσει τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ και τους παραγωγούς ομήρους στα χέρια των μεγάλων εμπόρων.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν δίνει λύση στο ζήτημα της σταφίδας και έκανε λόγο για ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που να ταυτίζεται με την κοινωνική πλειοψηφία και τα συμφέροντα των μη προνομιούχων.  Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον για την ελιά και το ελαιόλαδο.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι το υπουργείο εθελοτυφλεί στο ζήτημα της σταφίδας, οδηγώντας τους παραγωγούς σε πλήρη απόγνωση καθώς κινδυνεύει να καταστραφεί η παραγωγή. Για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ο Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επικρίνει την απόφαση Αποστόλου, παρότι ως αντιπολίτευση είχε βγει στα κάγκελα, και ότι 2,5 χρόνια τώρα δεν την ακυρώνει, αν πραγματικά διαφωνεί, με άλλη υπουργική απόφαση.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση με τις βρώσιμες ελιές και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που θα είναι αποδεκτή και θα συμβάλλει στην προστασία της εθνικής και τοπικής παραγωγής. Και ότι η προσπάθεια γίνεται με στόχο να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει το συμφέρον όλων.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πρωτοβουλίες για να βρεθεί λύση με τις βρώσιμες ελιές και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που θα είναι αποδεκτή και θα συμβάλλει στην προστασία της εθνικής και τοπικής παραγωγής. Και ότι η προσπάθεια γίνεται με στόχο να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει το συμφέρον όλων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησαν το πρωί οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και Σταύρος Αραχωβίτης, σε εγκαταστάσεις αγροτικών φορέων και των συναντήσεών τους με εκπροσώπους παραγωγών, επισκέφθηκαν και τις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ, όπου η διοίκηση έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, με τους συνεργάτες του και τον γενικό διευθυντή Γιώργο Αγγελόπουλο ενημέρωσαν τους δύο βουλευτές για τους δύο μεγάλους στόχους της συνεταιριστικής οργάνωσης, η επίτευξη των οποίων θα δώσει νέα πνοή στην συκοκαλλιέργεια, θα αναπτύξει την αγροτική οικονομία και τον αγροδιατροφικό τομέα της περιοχής…

Ο ένας στόχος είναι η κατασκευή, από τους κρατικούς και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, έργων άρδευσης για να ποτίζονται οι συκεώνες, οι οποίοι με την κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ήταν χαρακτηριστικά τα γυμνά από φύλλα δέντρα συκιάς, πρόβλημα που δημιούργηθηκε από τους φετινούς καύσωνες, τα οποία έδειξε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ στους δύο βουλευτές. 

Ο δεύτερος στόχος είναι η υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης των συκεώνων, το οποίο έχει εκπονηθεί από τη ΣΥΚΙΚΗ και φαίνεται ότι θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης, με 15.000.000 ευρώ και με σκοπό την αύξηση της παραγωγής σύκων κατά 3.000 με 4.000 τόνους. 

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης τόνισαν ότι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια της ΣΥΚΙΚΗΣ ώστε να ενισχυθεί η συκοπαραγωγή και να προβληθεί ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, δεδομένου ότι η ΣΥΚΙΚΗ εξάγει σύκα σε 20 χώρες, οι οποίες θα απορροφούσαν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος εφόσον υπήρχαν. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Σταύρος Αραχωβίτης ξεναγήθηκαν από τους εκπροσώπους της ΣΥΚΙΚΗΣ στο μεγάλο φυτώριο της συνεταιριστικής οργάνωσης, όπως επίσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της τυποποίησης του προϊόντος για την εξαγωγή του. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Σταύρος Αραχωβίτης επισκέφθηκαν ακόμη την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Μεσσήνης Γαία” στη Μεσσήνη, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών στη Μεσσήνη, καθώς επίσης συνάντησαν στην Καλαμάτα τους εκπροσώπους του Συλλόγου παραγωγών της λαϊκής αγοράς και τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας”. 

Ακολούθησε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση – συζήτηση για τα αγροτικά θέματα στο “Cafe Ideal” στο πάρκο της Μεσσήνης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *