Ερώτηση Σακοράφα για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα

Ερώτηση για τις επιπτώσεις της δημιουργίας κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στη Μεσσηνία, στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, κατέθεσε η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ 25, προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Υποδομών – Μεταφορών.

Η κ. Σακοράφα σημειώνει ότι “πρόσφατα εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 1,37 δισ ευρώ, για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης και με τη διαδικασία της διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ, βάσει της σχετικής επιλογής της ισραηλινής εταιρείας ELBIT.

Η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, έχει σοβαρές προβληματικές πτυχές, ιδίως αφού το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτική διαρκούς παραβίασης των κανόνων διεθνούς δικαίου και αρνείται κάθε δημοκρατική και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, ενώ, επίσης, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Οσον αφορά στο κέντρο εκπαίδευσης, εκφράζονται ήδη σοβαρές ενστάσεις στην τοπική κοινωνία και τη θεσμική εκπροσώπησή της, αφού οι αυξημένες στρατιωτικές εκπαιδευτικές πτήσεις θα εμποδίζουν σημαντικά τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», αλλά και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και αναβάθμισή του, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, που έχει προσανατολισμό ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα.

Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία ότι η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών θα επανενεργοποιήσει και το Πεδίο Βολής Σχίζας, με καταστρεπτικές συνέπειες για την εκεί περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί Natura και ανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει οικότοπους με ποικιλόμορφες θίνες, προερημικές λόχμες και φρύγανα, κατακλυζόμενα σπήλαια και μερικώς κατακλυζόμενα θαλάσσια σπήλαια, καθώς και δάση ελιάς, κουμαριάς και χαρουπιάς.

Εκεί συναντώνται πλήθος αμφίβιων – ερπετών, 29 σημαντικά είδη σπονδυλωτών (εκτός από πτηνά), μεταξύ των οποίων η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και η θαλασσοχελώνα Caretta caretta, που αποτελούν είδη προτεραιότητας. Επίσης, οι συγκεκριμένοι οικότοποι έχουν σημαντικό ρόλο στη μεταναστευτική διαδρομή των πτηνών στην Ελλάδα”.

Ενόψει της δημιουργίας και λειτουργίας διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, η κ. Σακοράφα ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό πολιτικών αεροσκαφών, αλλά και η αναγκαία αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του; 2. Υπάρχει προοπτική επανενεργοποίησης του Πεδίου Βολής Σχίζας, με όλες τις αντίστοιχες καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις;”.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *