Εκλογές Γερμανία: Προβάδισμα για τον Σολτς – Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα αποτελέσματα των  γερμανικών εκλογών, όμως όσο περνά η ώρα φαίνεται πως η ψαλίδα ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες  του  Όλαφ Σολτς (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες του  Άρμιν Λάσετ (CDU/CSU) ανοίγει. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, στις 23:00 της Κυριακής το SPD προηγείται με 1,6 % έναντι του CDU.  

Αναλυτικότερα, το ARD δίνει στο SPD 25,8%, στο CDU/CSU 24.2%, στους Πράσινους 14,3%, στο FDP (Φιλελεύθεροι) 11,5%, στο ακροδεξιό AfD 10,6%, ενώ φαίνεται ότι η Αριστερά (Die Linke), μπαίνει οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει το 5%.

Ανάλογη εικόνα προβλέψεων δίνει και το δεύτερο κανάλι ZDF. Συγκεκριμένα δίνει 26% στο  Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD (+5,5 από το 2017) έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 13,9% (+5), το FDP 11,7% (+1), το AfD 10,5% (-2,1) και η Αριστερά, η οποία έχει χάσει σχεδόν τη μισή της δύναμη από τις προηγούμενες εκλογές (4,2%) είναι στο 5% και το αν θα μπει στη Βουλή θα εξαρτηθεί πραγματικά την τελευταία στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν ευρύτερο  προβάδισμα στoυς Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, της τάξεως του 1% με 3%.

Από Δευτέρα ξεκινά η «μάχη» για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Τα σενάρια

Σε κάθε περίπτωση η «μάχη» για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε τα ξημερώματα της Κυριακής. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο θρίλερ διαπραγματεύσεων πρόκειται να αρχίσει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν 171 ημέρες από την ημέρα των εκλογών για να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες και να σχηματιστεί η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «Μεγάλος Συνασπισμός» SPD-CDU/CSU, αλλά με ανεστραμμένους αυτή τη φορά όρους. Όπως δείχνουν οι προβλέψεις, η νέα Βουλή θα έχει 730 βουλευτές και το άθροισμα των δύο πρώτων κομμάτων φτάνει τις 400 έδρες. Σημειώνεται ωστόσο, ότι και τα δύο κόμματα σημειώνουν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικές περιόδου ότι δεν επιθυμούν να επεκταθεί ο «Μεγάλος Συνασπισμός». Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κυβέρνηση τριών κομμάτων με τους συνδυασμούς «Φανάρι Κυκλοφορίας» και «Τζαμάικα» να είναι αυτή τη στιγμή οι επικρατέστεροι. Ο  συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς δεν είναι πιθανός, βάσει προβλέψεων.

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων    

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Γενικός γραμματέας SPD: Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Το θρίλερ των exit polls

To κλείσιμο της κάλπης έδειξε ότι το αποτέλεσμα των κρίσιμων γερμανικών εκλογών εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς σύμφωνα με τα exit polls Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες θα αναμετρηθούν μέχρι την τελευταία ψήφο για να κριθεί ποιος θα είναι ο νικητής. 

Ισοπαλία ανάμεσα σε SPD και CDU έδειξε το πρώτο exit poll, το οποίο δημοσιεύτηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμέσως επόμενο exit poll για λογαρισμό του ZDF έδειξε προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών για 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, τόσο το SPD του Όλαφ Σολτς, όσο και το CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ  συγκεντρώνουν από 25% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι με 15%, ενώ ακολουθούν AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») και FDP με 11% έκαστο και η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνει 5%.

ard.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στoυς Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, της τάξεως του 1% με 3%.

Όλα τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Φανάρι κυκλοφορίας – Traffic light (SPD, Πράσινοι, FDP)

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εάν πράγματι οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν την εκλογική μάχη ειδικά σε περίπτωση που το άθροισμα των βουλευτών τους με εκείνους του CDU δεν φτάνει για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα ο Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν την καγκελαρία, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ,πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων πιθανότατα θα είναι η διάδοχος του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών

Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να θεωρηθεί -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- σταθερός. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ατζέντα που εφάπτεται σε πολλά ζητήματα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,60, αύξηση φορολογίας στους πλούσιους, μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, κλπ), οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν σε πολλά από αυτά τα ζητήματα και ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τζαμάικα (CDU, Πράσινοι, FDP)

Εάν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνησηαυτός είναι μάλλον ο επικρατέστερος συνδυασμός. Εκτός από την καγκελαρία, πιθανότατα το CDU θα έχει έλεγχο στο υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, οι Πράσινοι θα αποκτήσουν ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το FDP θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. 

Στα αρνητικά του εν λόγω σχηματισμού περιλαμβάνεται το ότι οι Πράσινοι έχουν εκφράσει τελείως διαφορετικές θέσεις από τα άλλα δύο κόμματα για την οικονομία και την φορολογία αλλά και την Ε.Ε, γεγονός που θα προκαλούσε πιθανότατα εσωτερικές διαμάχες εντός του συνασπισμού.

Νέα συνεργασία CDU – SPD (είτε με Πράσινους είτε με Φιλελεύθερους) 

Τα υπόλοιπα σενάρια περιλαμβάνουν την επανάληψη της εν ενεργεία κυβερνητικής συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά εάν τελικά νικήσει το SPD, με ανεστραμμένους ρόλους. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσουν είτε τα δύο κόμματα, εάν τελικά φτάσουν τις απαραίτητες έδρες στο Bundestag είτε διαφορετικά μαζί με ένα τρίτο κόμμα (Πράσινοι ή Φιλελεύθεροι). Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια «συνασπισμού», και οι δύο εταίροι διατυμπανίζουν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία τους.

Το προφίλ του Όλαφ Σολτς: Ο αντικαγκελάριος που ετοιμάζεται να διαδεχτεί την Μέρκελ

Ο Όλαφ Σόλτς, είναι ο εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του SPD να αυξάνονται και βάσει δημοσκοπήσεων μοιάζει το φαβορί για την Καγκελαρία. Θεωρείται ένας πολιτικός που έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις στη σταδιοδρομία του και σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα διακρίνεται από νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από το πόστο του υπουργού Οικονομικών του έδωσαν πολλούς πόντους στην γερμανική κοινή γνώμη.

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1958 στην Κάτω Σαξονία αλλά μεγάλωσε στο Αμβούργο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος εργατολόγος ενώ στη συνέχεια μπήκε στην πολιτική και από σοσιαλιστής υπερασπιστής εργαζομένων έγινε δήμαρχος Αμβούργου από το 2011 έως το 2018 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

solts.png

Ο Σολτς, είναι υπεύθυνος για την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την οικονομία και τους πολίτες της χώρας ώστε να βγουν από την κρίση της πανδημίας. Όπως υπογραμμίζουν τα γερμανικά μέσα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αριστερός ή ριζοσπάστης αλλά περισσότερο ένας συντηρητικός σοσιαλδημοκράτης που όμως εκπέμπει αυτοπεποίθηση.

Όπως τονίζει στο ethnos.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κ. Γρηγοριάδης «κατά την άποψή μου ο Σολτς, παρόλο που ανήκει σε άλλο κόμμα αποτελεί τον πιο κοντινό διάδοχο της Μέρκελ καθώς είναι εκείνος που εγγυάται τη συνέχιση αρκετών πολιτικών απόψεων της Μέρκελ για την «μετά Μέρκελ εποχή». Εν αντιθέσει ο Λάσετ στηρίζεται περισσότερο από τα επιχειρηματικά Λόμπι της περιοχής του, δηλαδή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και γενικότερα έχει μία περισσότερο επιχειρηματική προσέγγιση σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα με αποτέλεσμα να βάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δεύτερη μοίρα». 

Όπως υπογραμμίζει στην προεκλογική του εκστρατεία ο Σολτς θέλει:

  • να μειώσει τους φόρους για τους χαμηλοσυνταξιούχους 
  • να τους αυξήσει για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο. 
  • να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα, 
  • να χτίσει 400.000 σπίτια τον χρόνο 
  • να περάσει μια σειρά μέτρων για το κλίμα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *