Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, σκέψεις για μετακινήσεις στα νησιά από 25 Μαΐου

Ο καύσωνας λειτούργησε έτσι ώστε να ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σκέψεις για ελεύθερη μετακίνηση στα νησιά από τις 25 Μαΐου

Απόφαση ελήφθη για τις οργανωμένες παραλίες, καθώς ο καύσωνας αναγκάζει τους ειδικούς να δώσουν περισσότερο χώρο στον κόσμο στις πλαζ, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ φαίνεται ότι αποφάσισε η κυβέρνηση για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, λόγω του καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις παραλίες και να μπορέσουν οι πολίτες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, πράγμα που δεν συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά και στα περιστατικά συγχρωτισμού σε πάρκα και πλατείες.

Η απόφαση φαίνεται ότι είναι ειλημμένη και θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, καθώς από την Παρασκευή το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» πάνω από τους 35 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τους 38 έως 40 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τι είπε ο Τσιόδρας για τις παραλίες

Κατά την ενημέρωση της Τρίτης και αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για την τήρηση των μέτρων στις παραλίες.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» διεμήνυσε ο κ. Τσιόδρας.

«Οποιαδήποτε λοιπόν συζήτηση γίνεται για το θέμα των παραλιών και των ανοιχτών χώρων αφορά καθαρά το θέμα του συγχρωτισμού. Φυσικά και είναι καλύτερος ο εξωτερικός χώρος από τον εσωτερικό χώρο. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε και όταν κυριολεκτικά ο ένας είναι πάνω στον άλλον, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού, ακόμα και σε έναν εξωτερικό χώρο», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων. Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα».

Από Δευτέρα οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη – Οι σκέψεις για τα υπόλοιπα νησιά

Όσον αφορά την απελευθέρωση των μετακινήσεων, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη, στις περιοχές δηλαδή όπου υπάρχει η υποδομή για να αντιμετωπιστούν κρούσματα κορωνοϊού εφόσον αυτά προκύπτουν.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως υπάρχει σκέψη ούτως ώστε να απελευθερωθούν τα ταξίδια και στα υπόλοιπα νησιά από τις 25 Μαΐου, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ανοίγουν την Κυριακή οι Εκκλησίες

Την Κυριακή 17 Μαΐου ανοίγουν και πάλι για τους πιστούς οι Εκκλησίες και οι χώροι λατρείας. μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτική η χρήση του αντισηπτικού.

Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Για την εστίαση, εξετάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου την 1η Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί ή μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Πάντως, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έβαλε «φρένο» στα σενάρια για πρόωρο άνοιγμα της εστίασης, λέγοντας πως είναι απίθανο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν προηγουμένως τα στοιχεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων, τα οποία εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά από κάθε βήμα.

«Η εστίαση έχει προσδιοριστεί να ανοίξει την 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι εκεί κουμπώνει», επανέλαβε ο κ. Παπαθανάσης στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM». Με δεδομένο πως «ό τι ξεκίνησε τη Δευτέρα, πριν 3 ημέρες, θα εκτιμηθεί περίπου στις 22 του μηνός και στις 18 του μηνός έχουμε απελευθέρωση της κίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη», η εστίαση «παραμένει την 1η Ιουνίου, όπως έχει έχει σχεδιαστεί. Είναι το καλό σενάριο αυτό. Η καθυστέρηση, το πισωγύρισμα είναι το κακό σενάριο» εξήγησε.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε ότι η εστίαση θα εκκινήσει καθώς «δεν χρειάζεται κλιματισμό» και έκανε ειδική αναφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς αυτοί θα διαθέτουν απαραίτητα φυσικό φωτισμό και αερισμό. «Θα δώσουμε ένα πολλαπλάσιο του πλάτους του ανοίγματος σε βάθος», για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι χώροι που έχουν παράθυρα κατά ένα βάθος. Για τα καταστήματα που «δεν έχουν ούτε ένα μέτρο ημιυπαίθριου», δηλαδή όσα χαρακτηρίζονται ως τελείως «κλειστά», αυτά θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες εντός του Ιουνίου υποστήριξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *