Αναστολές Μαΐου: Ποιους εργαζόμενους αφορά ο νέος κόφτης

Νέος «κόφτης», τρίτος κατά σειρά, μπαίνει από τον Μάιο από το υπουργείο Εργασίας στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, για τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των 4 ωρών ημερησίως. Ο στόχος είναι διπλός: αφενός να σφίξει ο κλοιός γύρω από τις «μαϊμού αναστολές» και τους επιτήδειους εργοδότες που εκμεταλλεύονται σύστημα και εργαζόμενους για να αποκομίσουν κέρδη, καταστρατηγώντας τα μέτρα στήριξης με δεκάδες εικονικές προσλήψεις και αφετέρου να περιοριστεί η δαπάνη καθώς αποσωληνώνεται σταδιακά η οικονομία από τον κρατικό αναπνευστήρα.

Ο νέος «κόφτης» νομοθετείται άμεσα για να ισχύσει από τις αναστολές του Μαΐου, μετά και τις απίστευτες υποθέσεις απάτης που ανακάλυψαν οι ράμπο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τις οποίες το υπουργείο Εργασίας στέλνει στη Δικαιοσύνη.

Λόγω της νέας ρήτρας «κόβονται» ωρομίσθιοι που φαίνονται να απασχολούνται ελάχιστες ώρες εργασίας τον μήνα, καθώς και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση που φαίνεται να εργάζονται με συμβάσεις για 3ωρα, 2ωρα κ.ο.κ. ημερησίως. Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται πως με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του «Εργάνη» για το 2020, οι μερικώς απασχολούμενοι, δηλωμένοι στο σύστημα για απασχόληση έως 10 ώρες την εβδομάδα συνολικά ανέρχονταν σε περίπου 120.000.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να κουμπώσει με το ισχύον που προβλέπει:

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021 (όσοι προσλήφθηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο δεν τίθενται σε αναστολή)

Η πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών προχωρά με κριτήριο τζίρου για τις παλιές επιχειρήσεις. Συνεπώς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει:

  • να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
  • να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Οι λίστες ΚΑΔ δεν αναμένεται να αλλάξουν

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που προωθείται με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως.

Ο εν λόγω «κόφτης» κρίθηκε αναγκαίος μετά την αποκάλυψη ότι επιχειρήσεις είχαν προβεί σε δεκάδες εικονικές προσλήψεις και άλλες απίστευτες απάτες για να καρπώνονται τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Φαίνεται να προσλαμβάνουν… σωρηδόν εν μέσω lockdown

Το ΣΕΠΕ εντατικοποιεί τους ψηφιακούς ελέγχους που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο «Εργάνη», για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Γι αυτόν τον λόγο, άλλωστε, για να αποκλειστούν δηλαδή φαινόμενα μεγάλου πλήθους εικονικών προσλήψεων εν μέσω lockdown, το υφιστάμενο πλαίσιο ορίζει ότι το μέτρο της αναστολής καλύπτει μόνο όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί άλλος περιορισμός στον αριθμό των εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναστολή το Μάιο παρότι ανοίγει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, με την επαναλειτουργία της εστίασης από τις 3 Μαΐου.

Πώς θα λειτουργούν οι αναστολές Μαίου

Συνεπώς οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το Πάσχα αναμένεται να περάσουν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ.

Αν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τζίρου και χαρακτηριστούν επιλέξιμες αναμένεται να διατηρούν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού το οποίο θα εργάζεται κανονικά και θα αμείβεται  με τον ονομαστικό μισθό η θα εντάσσεται  στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» που θα ισχύει έως το τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις -εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις (μείωση τζίρου 20%).

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας. Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στο μειωμένο μισθό.

Είναι προφανές  ότι όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που η λειτουργία τους συνεχίζει να παραμένει σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες ( πχ. νυχτερινά κέντρα) υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *