Έφτασαν οι πρώτοι ταξιδιώτες στην Αθήνα (vid)

Από σήμερα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ανοίγουν για διεθνείς πτήσεις και μπορούν να υποδέχονται τουρίστες, έχοντας καταστρώσει σχέδιο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν σταμάτησε να δέχεται πτήσεις από το εξωτερικό. Ωστόσο, ήταν ελάχιστες και τηρείτο ένα αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας για όσους έμπαιναν στη χώρα, με τεστ και καραντίνα ανάλογα με το αποτέλεσμά του.

Από σήμερα αυξάνονται σταδιακά οι πτήσεις από το εξωτερικό και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία αλλά με ελέγχους. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Το CNN Greece βρέθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου η πρώτη εικόνα από τις αφίξεις των ταξιδιωτών είναι ελεγχόμενη.

Έλληνας ταξιδιώτης που επέστρεψε από τη Γαλλία περιγράφοντας τη διαδικασία που υποβλήθηκε δήλωσε στις κάμερες πως επειδή έκανε τεστ για κορωνοϊό εκεί, τώρα που επέστρεψε στην Ελλάδα δεν τον υπέβαλαν σε δεύτερο.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε εάν συμπλήρωσε κάποιο έντυπο με τα στοιχεία του ανέφερε πως το έκανε εδώ στην Ελλάδα, ενώ όσον αφορά για το εάν θα μείνει σε υποχρεωτική καραντίνα είπε: «είμαι ελεύθερος γιατί είμαι αρνητικός».

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Τώρα όσον αφορά τους κανόνες ασφαλείας, για τους επιβάτες από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, θα ελέγχονται με τεστ όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα μέχρις τις 30 Ιουνίου και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι τώρα.

Για όσους έρχονται από χώρες που είναι εκτός της λίστας του ευρωπαϊκού οργανισμού μεταφορών, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε κάποιες πτήσεις. Σε αυτές τις πτήσεις θα ελέγχονται όλοι οι επιβάτες.

Τέλος, αναφορικά με τους επιβάτες που θα έρχονται από τη Βρετανία μέσω άλλων αεροδρομίων χωρών για τους οποίους δεν υπάρχουν περιορισμοί θα γίνονται έλεγχοι. Οι επιβάτες όλων των πτήσεων θα συμπληρώνουν ένα έντυπο. Για τους επιβάτες από χώρες που δεν υπάρχουν περιορισμοί το έντυπο είναι χρώματος μπλε, ενώ όσοι έρχονται από χώρες όπως η Βρετανία θα είναι πορτοκαλί.

Οι ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα βέβαια θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τόπο αρχικής επιβίβασης ενός επιβάτη και από τις λίστες επιβατών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *